DIETETYKA I ODCHUDZANIE

Obecne czasy stoją pod znakiem rosnącego problemu nadwagi i otyłości. Pomimo wzrostu zainteresowania społeczeństwa problematyką zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej nadal duża część społeczeństwa boryka się z problemem zbędnych kilogramów. Nadmierna masa ciała wiąże się ze wzrostem zapadalności na schorzenia takie jak: cukrzyca typu 2, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, choroby układu ruchu, choroby nerek, miażdżyca, udary, rozstępy i schorzenia nowotworowe.

wykres1                                 wykres2

Źródło: GUS; materiały prasowe

Nadmierna masa ciała wpływa na naszą samoocenę i płodność. Dla par starających o dziecko ważnym aspektem jest dieta i styl życia. Korekta diety oraz wykrycie możliwych nietolerancji, alergii i dobranie odpowiedniego poziomu aktywności fizycznej zwiększa szanse na potomstwo. W czasie ciąży nasza dieta i masa ciała wpływa na dziecko. Proces ten nazywa się programowaniem wewnątrzmacicznym, który  ma duży wpływ na życie dorosłe dziecka. Kobieta w ciąży, która cierpi na zaburzenia masy ciała (niedowaga,  nadwaga lub otyłość) ma większe prawdopodobieństwo powikłań takich jak: przedwczesny poród, zbyt mała lub nadmierna masa urodzeniowa, cukrzyca ciężarnych i predyspozycje do zaburzeń wagi i schorzeń metabolicznych u noworodka w późniejszych latach życia.

Zbilansowana dieta i aktywność fizyczna pomaga utrzymać organizm w równowadze metabolicznej i hormonalnej. Osoba o niższej zawartości tkanki tłuszczowej posiada na tyle podwyższony metabolizm, że doskonale sobie poradzi z możliwymi nadwyżkami kalorycznymi, o które tak łatwo w trudach dnia codziennego. Organizm dobrze odżywiony lepiej sobie radzi ze stresem, który jest plagą obecnych czasów. Pomaga nam zmobilizować rezerwy organizmu i przetrwać okres wzmożonego wysiłku i zmartwień.

Utrzymanie odpowiedniej wagi i zawartości tkanki tłuszczowej zwiększa nasze szanse na zachowanie zdrowia i czerpanie radości z życia, aż do wieku podeszłego. W procesie tym niezbędne jest zindywidualizowanie diet. Wiąże się to z wykryciem możliwych schorzeń, nietolerancji i alergii pokarmowych, dopasowaniem diety do naszego trybu życia, aktywności fizycznej i preferencji smakowych oraz korekta naszego nastawienia do samego żywienia. Dieta nie jest karą czy uciążliwym obowiązkiem, jest to narzędzie, które pozwoli nam dbać o nasze ciało i zarazem wzbogacić nas samych jako ludzi.

Nowa piramida żywienia

wykres3

Źródło: Instytut żywności i żywienia

Piramida żywienia jest narzędziem graficznym przedstawiającym podstawowe zasady żywienia dla osób zdrowych. Jej reguły są często modyfikowane w praktyce dietetycznej w celu indywidualizowania planu żywieniowego w zależności od stanu zdrowia, wieku, preferencji smakowych i aktywności fizycznej. W 2016 r. opublikowano uaktualnioną wersję opartą o najnowsze badania naukowe.

 

Zmiany w piramidzie żywienia w stosunku do poprzedniej wersji:

– u podstawy piramidy wyraźniej zaznaczona aktywność fizyczna

– produkty węglowodanowe (takie jak: makarony, pieczywo i inne produkty zbożowe) ustąpiły miejsca warzywom i owocom

– uwzględniono inne napoje niż woda (takie jak kawa i herbata)

– uwzględniono orzechy jako źródło tłuszczu w diecie

– przyprawy ziołowe też znalazły swoje miejsce jako alternatywa dla soli

 

Plusy

Najnowsza piramida żywienia została wyraźnie poprawiona. Największą modyfikacją jest zamienienie miejscami produktów zbożowych z warzywami i owocami. Grupa ta jest źródłem wielu niezbędnych substancji żywieniowych takich jak witaminy, mikro i makroskładniki oraz wielu substancji o charakterze antyoksydantów. Najnowsze badania potwierdzają, że wysokie spożycie warzyw i owoców istotnie zmniejsza zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, choroby metaboliczne i nowotworowe. Ponadto zaznaczono mocniej  rolę aktywności fizycznej w zachowaniu zdrowia oraz dodano orzechy do grupy tłuszczów jako doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodano również zioła i przyprawy jako alternatywę dla miłośników soli i napoje typu kawa, herbata jako źródło wody, antyoksydantów i innych substancji czynnych biologicznie jak teina i kofeina.

Minusy

Negatywnym aspektem jest nie uwzględnienie jakości żywności. Środowisko dietetyków coraz głośniej zaczyna zaznaczać istotność tego zagadnienia. Przykładowo nabiał czy mięso niskiej jakości może powodować zupełnie inną odpowiedź hormonalną organizmu, niż ich odpowiednik wyższej klasy. Innym przykładem może być źle przeprowadzony oprysk zbóż, który skutkować może przy wysokim spożyciu długofalowymi konsekwencjami zdrowotnymi. W Polsce brak jest wyraźnie zarysowanych przepisów prawnych, które chroniły by konsumenta od zafałszowań i nieuczciwej reklamy. Dlatego tak ważna jest edukacja i staranność w dobieraniu i obróbce żywności.

Ernest Chrabąszcz dietetyk kliniczny

ZAKRES USŁUG

Oferujemy zindywidualizowany plan żywieniowy dostosowany do twoich preferencji kulinarnych, stanu zdrowia i trybu życia. Dzięki nam osiągniesz zamierzone cele, ciesząc się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

 

„Każdy człowiek jest inny i to jest w nim pasjonujące.”- Maria Nurowska

 

Leczenie żywieniowe:

 

  • Otyłości, nadwagi oraz niedożywienia
  • Chorób układu krążenia (m.in. nadciśnienia tętniczego, dyslipidemii)
  • Schorzeń wątroby i dróg żółciowych
  • Zaburzeń gospodarki węglowodanowej (nieprawidłowej tolerancji węglowodanów, cukrzycy t. I i II)
  • Chorób zapalnych jelit (choroby Crohna, wrzodziejącego zapalania jelita grubego) oraz innych schorzeń gastroenterologicznych ( m.in. refluksu żołądkowo-przełykowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zespołu jelita drażliwego, zaparć, biegunek)
  • Chorób autoimmunologicznych (m.in. Hashimoto, RZS)
  • Chorób endokrynologicznych (m. in. niedoczynności i nadczynności tarczycy)
  • Dny moczanowej
  • Alergii pokarmowych
  • Osteoporozy

 

Oraz żywienie:

 

  • W sporcie i aktywności fizycznej
  • Pacjentów przed i po operacjach/zabiegach kardiochirurgicznych, gastrologicznych i innych
  • Kobiet ciężarnych oraz kobiet w okresie laktacji
  • Niemowląt i dzieci

 

PRZYGOTOWANIE DO WIZYTY

 

Podczas badania będzie przeprowadzany pomiar składu ciała

Badanie będzie przeprowadzane na boso.

Proszę nie wykonywać intensywnego wysiłku fizycznego 12h przed pomiarem.

Proszę o nie spożywanie pożywienia i napojów 3h przed pomiarem.

Nie należy spożywać napojów alkoholowych i kawy 12h przed pomiarem.

 


BADANIE NIE MOŻE BYĆ PRZEPROWADZONE U OSÓB ZE STYMULATOREM SERCA, CHORYCH NA EPILEPSJĘ I KOBIET CIĘŻARNYCH


Na wizytę proszę zabrać aktualne badania (ostatnie pół roku)  np.: morfologia, profil lipidowy, TSH i inne.


 

Proszę pobrać (Dzienniczek.pdf) i wypełnić dzienniczek żywieniowy ze strony (również dostępny w gabinecie). Pomoże mi to lepiej zaplanować Państwa dietę.

 

O MNIE :

  • Absolwent Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie na Wydziale Nauk o Zdrowiu:

– kierunek: Dietetyka

– kierunek: Zdrowie Publiczne specjalność: Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna

  • Absolwent Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedziba w Lublinie:

– studia podyplomowe w zakresie psychodietetyki

 

KURSY I SZKOLENIA:

 

  • Certyfikat ukończenia kursu o specjalności dietetyka sportowa organizowanym przez Poradnię Zdrowego Odżywiania Dietetycznie Poprawni
  • Certyfikat potwierdzający udział w wizycie studyjnej z Hyun Wook Baik, MD, PHD President, The Korean Society for Parenteral & Enetral Nutrition (KSPEN) Vice President, The Korean Geriatrics Society. Department of Inetrnal Medicine, Division of Gastroenterology & Clinical Nutritional Chief of Nutrition Support Team, DMC Bundang Jesaeng Hospital.
  • Certyfikat udziału w warsztatach edukacyjnych pt. „Kuchnia dietetyczna, czyli jak odtłuścić popularne potrawy”
  • Certyfikat potwierdzający udział w wizycie studyjnej prowadzonej przez Prof. Igora Bondarenko z North West Research Centre for Hygiene and Public Health. St. Petersburg Russia
  • Certyfikat potwierdzający udział w wizycie studyjnej prowadzonej przez dr Xu Sean Yan z Institute of Sport, Exercise & Active Living (ISEAL) Victoria University, Melbourne i dr Pedro Gonzalez – Muniesa z Food Science and Physiology and Toxicology Department, University of Navarra, Pamplona, Spain

 

KONTAKT

tel. 792 808 890

e-mail: chrabaszcz.ernest@gmail.com

 

CENNIK

 

Nazwa Opis oferty Cena
I wizyta ·      Wywiad żywieniowy,

·      Omówienie problemów żywieniowych,

·      Edukacja żywieniowa

·      Pomiary antropometryczne (pomiar % tkanki tłuszczowej, mięśniowej, poziom tłuszczu trzewnego)

70 zł
Jadłospis 7 dniowy Zindywidualizowana dieta dostosowana do jednostki chorobowej aktywności fizycznej, i preferencji kulinarnych 70 zł
Jadłospis 14 dniowy 100 zł
Wizyta kontrolna Weryfikacja postępów diety i możliwe korekty w jadłospisie. 50 zł
Pakiet I wizyta + jadłospis 7 dniowy + wizyta kontrolna 150 zł
Pakiet I wizyta + jadłospis 14 dniowy + wizyta kontrolna 200 zł
Partnerzy

Partnerzy